Sjabbat
Door: Annemieke
Blijf op de hoogte en volg annemieke
22 Juni 2007 | Frankrijk, Nantes
De hele dag ben ik dan bezig met, wat voor lekkers zal ik koken voor vanavond.
Galle brood kopen, alles in huis klaar, en rond 17.00 de tafel in orde maken.
Mooi tafel kleed, kaarsen, wijn en heerlijk eten koken.
In al die jaren is het een gewoonte geworden, het is fijn en gezellig om met elkaar te doen.
De kinderen genieten er van elke vrijdag avond.
Vandaag zit ik alleen in mijn cel en probeer er maar niet teveel aan te denken, veel video kijken en daarin opgaan.
Dan gaat om 19.00 de telefoon, mama we gaan sjabbat maken, de telefoon staat op luidspreker.
John heeft de sjabbat voorbereid, de tafel gedekt, kaarsen, wijn en brood verzorgd en er staat eten op tafel waar ze van gaan genieten.
Ik hoor Beryl de zegening van de sjabbat zeggen, ze kan het echt al en ik ben zo trots, ze steekt de kaarsen aan, en ze roepen allemaal "mama sjabbat shalom".
Dan doe ik door de telefoon de bracha van het brood, het is stil, ze doen het dus echt en ik voel me gelukkig.
Jamey doet als een echte man de zegening van de wijn.
Het is sjabbat thuis en de tranen stromen over mijn wangen, ondanks de 1000 km afstand ben ik toch een beetje thuis en geniet mee.
Al die jaren dacht ik dat niemand luisterde als ik het deed, en nu ik er niet ben, maken ze sjabbat, John, Beryl, Jamey en Nathan.
Sjabbat shalom.
Vijf minuten later gaat de telefoon, het is Nicole.
Ze zit aan tafel met haar gezin, haar moeder, en haar broer met zijn gehele gezin.
De kaarsen worden aangestoken en Nicole zegt de bracha.
Zo maak ik sjabbat overal mee en voel ik me toch niet alleen.
Wat een bijzonder gevoel heeft me dit gegeven, dank jullie wel en sjabbat shalom.
Liefs Annemieke
22 Juni 2007 - 18:18
Sylvana:
Dag lieverd,
Eindelijk even tijd ok je een mailtje te sturen. Ik wens je iniedergeval heel veel sterkte en hoe gek ook, heel veel gezelligheid en plezier. (Je weet wat ik bedoel). Ik vind het best moeilijk mijn gevoelens hieromtrent op de computer te zetten, dus zal ik je af en toe gewoon even bellen.
Doe de groeten aan Nicole. Hartstikke lief van haar.
Hier in Amsterdam ben ik nog aan het bijkomen van alle toestanden. Ben nog steeds in de "slow motion" stand. Maar je weet wat ik altijd zeg; gewoon doorgaan met ademhalen. Blijf jij dat ook a.u.b. doen?
Lieve groeten,
Sylvana -
22 Juni 2007 - 18:36
Elma:
Lieverd, wat is dit toch weer een mooi verhaal! De liefde straalt er vanaf, dat is toch prachtig dat je dat zo om je heen hebt en dat zegt alles over jou!
Ik word er stil van.
Kus,
El -
22 Juni 2007 - 18:51
Beryl:
lieve mamaik vond het suuper leuk dat je er ook even bij was en veel sterkte kus kus kus kus kus -
22 Juni 2007 - 19:00
Jamey:
annemiek ik vond het bericht van je heel leuk.. toen ik de braga zij voelde ik meteen jou in mijn hart kloppe xxx je stiefzoon -
22 Juni 2007 - 19:36
kus Sharon&Ed en Samuel -
22 Juni 2007 - 20:42
Edith:
Lieverd,
Maakte me een beetje zorgen over het feit dat ik (tot dan toe) als enige je sjabbat sjalom wenste. Ben zo blij dat je dat op deze maffe manier toch met je gezin (en Nicole) hebt kunnen doen, hoe moeilijk dat ook zal zijn, vanuit je cel.
Wat een geweldige kids heb je daar thuis. En een geweldige vriendin !
Nogmaals: sjabbat sjalom iedereen !
Hoe vol, lieve Annemiek. Nog effe.
Kussen,
Edith -
22 Juni 2007 - 21:22
Fleur:
shabbat shalom!! ik verbaas me er iedere x weer over hoe lief jamey is... echt een schat, dat berichtje ook van m. sowieso heb je een lief gezin. hoe ze thuis shabbat hebben gemaakt met jou erbij aan de telefoon is erg bijzonder. nog fijner als je er straks echt zelf weer bij bent. nog ff oefenen in je boekje en in augustus doen we de bracha en francais samen in nantes!!
denk aan je.
kus, fleur